Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β΄ Πειραιά, κ. Γιάννη Ραγκούση:
Αν είχαν συμβεί στην Αυστρία, όσα αποδεδειγμένα συνέβησαν στην Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε είναι βέβαιο πως ο πρώην καγκελάριος κ.Κουρτς δεν θα είχε απεμπλακεί από μία τέτοια υπόθεση, με την παραίτησή του και την ανάληψη μόνον πολιτικών ευθυνών.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την επονομαζόμενη λίστα Πέτσα, καθώς και τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll.
Επτά συγκεκριμένα συμπεράσματα που προκύπτουν με τρόπο αναντίλεκτο, βασισμένα σε συγκεκριμένες καταθέσεις μαρτύρων, που η ίδια η ΝΔ αποφάσισε να προσκληθούν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, είναι τα ακόλουθα :
1. Επιβεβαιώθηκαν όλες, μα όλες, οι αιτιάσεις μας για την αμαρτωλή κυβερνητική διαχείριση στην υπόθεση της λίστας Πέτσα ή πιο σωστά της λίστας της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Τεκμηριώθηκε ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν εν μέσω πανδημίας, σε κάθε λογής ΜΜΕ, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες και κριτήρια. ΜΜΕ που δικαιούνταν λιγότερα πήραν λόγω κυβερνητικής προτίμησης περισσότερα, σε βάρος άλλων ΜΜΕ που δικαιούνταν περισσότερα με βάση κάθε αντικειμενικό κριτήριο. Αντικυβερνητικά ΜΜΕ αποκλείστηκαν εντελώς από τις καμπάνιες για να «τιμωρηθούν», ενώ ανυπόληπτα ΜΜΕ ευεργετήθηκαν μόνον και μόνο επειδή είχαν «μπάρμπα στο Μαξίμου».
2. Από τη μια – όπως επωνύμως κατατέθηκε από μάρτυρα θεσμικό εκπρόσωπο των εταιρειών – δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll έβλεπε το φως της δημοσιότητας χωρίς όπως επιβάλει ο νόμος να γνωστοποιεί τον εντολέα που είχε παραγγείλει τη δημοσκόπηση, από την άλλη, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, προωθούσε σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις 270.000€ προς τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης δημοσκοπικής εταιρείας.
3. Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα ώστε να ακρωτηριάσει την εξεταστική δυνατότητα της επιτροπής. Απέκλεισε σχεδόν το σύνολο των μαρτύρων που η αντιπολίτευση ζήτησε να εξεταστούν μεταξύ των οποίων και οι κύριοι Πέτσας, Πιερακάκης ή ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll. Κάλεσε άλλους που καμία σχέση δεν είχαν με τα ερευνητέα ζητήματα.
4. Το χειρότερο από όλα: κρίσιμα έγγραφα που κατ’επανάληψη ζητήθηκαν από το Μαξίμου και συγκεκριμένα από την Προεδρία της Κυβέρνησης, απεκρύβησαν από την επιτροπή. Ποτέ δεν εστάλησαν.
5. Αναδείχθηκε κάτι περισσότερο θεσμικά και αξιακά δυσώδες από αυτή καθεαυτή την επονομαζόμενη λίστα Πέτσα. Αναδείχθηκε μία νοοτροπία, μία αντίληψη και τελικά ένα ολόκληρο μοντέλο διακυβέρνησης, ακριβώς ίδιο με αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Ένα καταστροφικό για το κοινωνικό συμφέρον μοντέλο διακυβέρνησης που εκτός από έκνομο – μέχρι από τη δι@ύγεια προσπάθησαν να απαλλαγούν για να μπορούν να διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα το δημόσιο χρήμα – είναι κι απολύτως ανήθικο. Διότι, όχι μόνο ξεδιπλώθηκε μέσα στην πανδημία αλλά τη χρησιμοποίησε κιόλας ως ευκαιρία για να πετύχει τους σκοπούς του.
6. Πέραν των κυβερνητικών ευθυνών που με στέρεο τρόπο επικυρώθηκαν, φωτίστηκε το σημαντικό θεσμικό έλλειμμα σχετικά με τους όρους, τα κριτήρια καθώς και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε καμπάνιες του δημοσίου. Αναδείχτηκε καθαρά η ανάγκη για μία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, απαραίτητη για την περιφρούρηση τόσο του δημοσίου συμφέροντος, όσο και της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.
7. Επίσης, μεγάλο θεσμικό έλλειμμα αναδείχτηκε και αναφορικά με το καθεστώς διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων. Η ανάγκη για μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία μετά από διάλογο με τις εταιρείες είναι κι αυτή αδήριτη.
Επιμύθιο: αν είχαν συμβεί στην Αυστρία, όσα αποδεδειγμένα συνέβησαν στην Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε είναι βέβαιο πως ο πρώην καγκελάριος κ.Κουρτς δεν θα είχε απεμπλακεί από μία τέτοια υπόθεση, με την παραίτησή του και την ανάληψη μόνον πολιτικών ευθυνών.